Krafttak må til på LO-kongressen

Energipakke fire er ingen à la carte-meny man kan plukke fritt fra.

LO-kongressen 2025. Foto: Kirsten Lia / LOs mediebank

Motstanden mot følgene av norsk tilslutning til EUs energiunion er stor på LO-kongressen. Men er gnistregnet fra talerstolen nok til å kortslutte den fjerde energipakka fra EU?

Kommentar: Jan Steinholt

– Vi forventer et kraftfullt oppgjør med det dysfunksjonelle markedssystemet for strøm. Hvorfor gjør ikke LO noe? Nå er vi lovet et Norgesplaster på strøm, et plaster på et åpent sår som trenger et kirurgisk inngrep, sa delegat Rune Alne fra Vestfold da LO-kongressen diskuterte handlingsplanen. 

Han har helt rett. Det kirurgiske inngrepet er det særlig delegasjoner fra Fellesforbundet og LOs lokalavdelinger som tar til orde for. Nærmere bestemt et nei til EUs fjerde energimarkedspakke og energibyrået ACER. 

LO region Rogaland formulerer det slik i ett av sine forslag: 

«Norge skal ha kraftutveksling med naboland, men ikke et markedssystem som fører til at vi importerer høye priser fra utlandet gjennom prissmitte via den fysiske (Nordpool) eller finansielle (Nasdaq) kraftbørsen. Krafta skal være under demokratisk kontroll – ikke på børs. […]  For å sikre et handlingsrom som gjør det mulig krever LO Kongressen derfor at Norge sier nei til EUs 4. energimarkedspakke og går ut av ACER.»

Krafta skal være under demokratisk kontroll – ikke på børs.

LO region Rogaland

Dette ville være det ultimate vedtaket for en fagbevegelse som vil gjenvinne nasjonal politisk kontroll over krafta vår.

Andre forslag retter seg mot de delene av EUs fjerde energimarkedspakke som regjeringa legger fram for Stortinget på forsommeren, spesielt Bygningsenergidirektivet og Energieffektiviseringsdirektivet. Dessuten mot «opprinnelsesgarantiene» innbakt i Fornybardirektivet.

Tanken er nok at slike forslag lettere kan samle flertall på kongressen, og kanskje bidra til å hindre at de tre mest aktuelle direktivene blir innlemma i EØS-avtalen – i det minste i sin nåværende form. Men slik LO-systemet typisk fungerer, kan det også ende med et tilsynelatende kompromiss i salen som i realiteten bare er små humper i veien for den EU-vennlige regjeringa. 

Energipakke fire er ingen à la carte-meny man kan plukke fritt fra. De tre direktivene (pluss en halv forordning) inngår i et helhetlig åtte-retters måltid, nøye preparert av kokkene i Brussel. Setter man seg først ved bordet, vil vertskapet og de norske kelnerne sørge for at man blir sittende til siste porsjon.

7. mai 2025

Fagbevegelse